Zangcoaching is er in vele soorten en maten. De ene leerling loopt vast bij het schrijven van eigen nummers, de ander heeft moeite om hoge tonen te zingen en weer een ander krijgt keelpijn. Ook het zoeken naar een bepaalde techniek of bepaald stemgeluid kan de aanleiding zijn om zangles te nemen. Daarom is het ook niet nodig iedereen hetzelfde te leren. Je hebt intuïtieve zangers die voldoende hebben aan een paar aanwijzingen binnen hun eigen nummers maar er zijn ook zangers die alles willen weten en kunnen en zich volledig op de techniek storten. Soms ligt de focus meer op het verbeteren van de techniek en het uitbreiden van de theoretische kennis en soms juist op het creatieve proces of het verkrijgen van zelfvertrouwen.

 

Het instrument stem is anders dan andere instrumenten. Het grootste verschil is nog wel dat het zich ín het lichaam bevindt waardoor het trainen ervan een groot beroep doet op je voorstellingsvermogen. Het is een delicaat samenspel van allerlei spieren die ieder hun eigen invloed op de klank uitoefenen. Een van mijn sterkste punten als zangcoach is dat ik erg goed kan horen waar er aan de techniek iets schort en vervolgens ook helder kan uitleggen hoe je dat kunt aanpakken. Ik heb altijd zeer uiteenlopende leerlingen gehad. Van de beginner met het ultieme doel eens een heel lied zuiver te kunnen zingen tot de (semi) professionele zanger die ook het vijfde optreden die week met een goed geluid wil volbrengen. Het zwaartepunt ligt op de laatste categorie. Ook komen er bij mij veel zangers en zingende instrumentalisten die in hun bands steeds tegen dezelfde zaken aanlopen en daar iets aan willen doen. Hun muziek varieert van metal tot dromerige luisterliedjes. Hun optredens van de kroeg op de hoek tot grote (inter)nationale podia.

 

Ik geef les op het Noorder Muziek Instituut in Groningen en daarnaast is het mogelijk coaching te krijgen via skype. Meer informatie hierover kun je opvragen via het contactformulier.

Zangcoaching